Welkom op het Blog van The HairQueen!

Op deze Blog wil ik jullie op de hoogte houden van alle nieuwe trends, tips, weetjes, aanbiedingen en nog veel meer!
Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op mijn website: www.theHairQueen.nl

The HairQueen is ook te volgen op Facebook en Twitter:
Like mij op Facebook: www.facebook.com/theHairQueen
Volg mij via Twitter: www.twitter.com/the_HairQueen

zondag 17 februari 2013

Wat te doen bij hoofdluis?

Amerikaanse en Britse instellingen beweren dat hoofdluis alleen op schoon haar komt, omdat ze zich daaraan beter kunnen vasthouden. Ook de eitjes kunnen zich beter vasthechten aan schoon haar. Als je van hoofdluis af wilt komen, is het kammen in vochtig/nat haar waar veel conditioner in zit de beste oplossing.


De (hoofd)luis als dier:

Een luis is een parasiet die in leven blijft door een minuscule druppeltjes bloed op te zuigen uit je hoofdhuid. Ze prikken gaatjes in de huid, om zo een druppeltje bloed te kunnen drinken. Dit veroorzaakt een hevige jeuk. Per luis gebeurt dit zo'n 5 tot 6 keer. Een luis blijft (op de hoofdhuid) maximaal 30 dagen in leven. Luizen die niet op een hoofdhuid zitten, leven maar een dag of twee. Luizen leggen per 24 uur zo'n 5 tot 6 eitjes (ook wel neten genoemd). Deze eitjes worden gelegd op de hoofdhuid (meestal op de warmste plekken op de hoofdhuid, zoals achter de oren, in de nek of op de kruinen.) en komen na een week uit. Zonder een hoofdhuid komen de eitjes niet uit. Uitgekomen eitjes/neten kunnen zelf na tien dagen eitjes leggen.

Hoe wordt hoofdluis verspreid?

De meeste mensen denken dat hoofdluis makkelijk van persoon op persoon overgebracht kan worden via aanraking of kleding, etc. De luizen zouden op deze manier dan ook overal kunnen achterblijven, zoals op beddengoed, poppen en vloerbedekking om zo anderen met hoofdluis te kunnen besmetten. Dit is echter niet waar, zoals je ook in bovenstaande beschrijving van de hoofdluis kan lezen. Hoofdluizen hebben een hoofd(huid) nodig om in leven te blijven en ze kunnen ook niet (over)springen en nauwelijks lopen. Het overbrengen van hoofdluis kan dus ook alleen maar door middel van haar-tegen-haar contact. Als er hoofdluis toch geconstateerd wordt, is het wel nodig om het hele huis onmiddellijk te gaan ontsmetten en schoonmaken om ervoor te zorgen dat iemand anders hoofdluis krijgt.

Wat doe je tegen hoofdluis?
Als er hoofdluis is geconstateerd, kun je bij de apotheek een middeltje krijgen dat “Prioderm” heet. Hiermee kun je je haren uit wassen en zit er een klein kammetje bij waar je de eerstkomende twee weken elke dag je haren goed mee uit moet kammen. Dagelijks je haar goed uitkammen is een van de effectieve manier om hoofdluis te verwijderen en ook om hoofdluis te voorkomen.
 

Wist je dat..?
  • Hoofdluis niets te maken heeft met slechte (hoofd/haar) hygiëne. In tegendeel, hoofdluis heeft het juist méér naar zijn zin in de buurt van schoon en gewassen haar!
  • Het op 29 februari Luizendag is! Een initiatief van het landelijk steunpunt Hoofdluis en opgericht om het regelmatig controleren van hoofdluis (vooral bij kinderen) te promoten.
  • Je op basisscholen een “luizenmoeder” kan worden? Je helpt dan door op een basisschool de kinderen te controleren op hoofdluis. Een goed idee als je de klasgenootjes van je zoon of dochter of wellicht andere moeders wil leren kennen.
  • De hoofdluis gemakkelijk verward wordt met de kleerluis, deze laatste soort kan gevaarlijke ziektes overbrengen.
 

Fijne dag nog vandaag!
Veel liefs & g
roetjes, The HairQueen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten